Notícia

El nou cicle d'energies renovables de la Conca oferirà 30 places el proper curs

És el primer de grau superior que s'imparteix a la comarca i es veu com una oportunitat per retenir talent

Redacció // Serveis Informatius

Ràdio Montblanc

El nou cicle de grau superior d'energies renovables de la Conca de Barberà oferirà trenta places per al proper curs 2021/2022. El cicle l'impartirà l'Institut Martí l'Humà, però es farà a les instal·lacions de Concactiva, a Montblanc. Les inscripcions es faran del 25 al 31 de maig. El Cicle serà en la modalitat dual i tindrà una durada de dos anys

Tot i la trentena de places, des de l'institut creuen que el primer any acollirà entre 10 i 15 alumnes, que es formaran en energies renovables. Des del Consell Comarcal de la Conca veuen aquest cicle superior com una eina per retenir talent i formar joves del territori, perquè després visquin i treballin a la comarca. Així, ho veuen també com una oportunitat per evitar el despoblament progressiu que pateix la Conca.

Asseguren, a més, que serà cabdal tenir professionals formats al territori per fer una transició energètica més justa i sostenible, canviant el model actual que la comarca rebutja. Ho ha explicat la consellera comarcal de paisatge, agricultura i sostenibilitat, Carme Ferrer, que assegura que "un dels arguments que vam posar sobre la taula per aconseguir aquest cicle era que som una de les comarques més afectades per la transició energètica que ens ve imposada, i creiem que és important tenir professionals per respondre a les necessitats del territori en aquest sentit".

Pel que fa a les sortides professionals, des del Consell Comarcal asseguren que es formaran professionals diversos que podrà acabar muntant la seva pròpia empresa. "No parlem només d'energia eòlica, hi ha també energia solar o biomassa, un tema important també per gestionar els nostres boscos. El professional es pot muntar la seva empresa", explica. També creuen que professionals que ja treballen poden tenir una oportunitat per ampliar la seva formació. Ferrer assegura que "és una gran oportunitat, a més tenint en compte que el Departament d'Ensenyament ha apostat per l'equilibri territorial independentment de les ràtios".

El cicle s'ha presentat aquest dijous, amb membres de l'institut, del Consell Comarcal i de la Cambra de Comerç de Reus, que també hi col·labora. La directora de l'institut Martí l'Humà, Imma Hueso, assegura que "és una gran notícia poder oferir un cicle de grau superior, fa temps que ho esperàvem". I ha afegit que "la col·laboració amb Concactiva ha sigut vital, al nostre centre no ho hauríem pogut fer per falta d'espai".

El president del Consell Comarcal, Magí Trullols, assegura que "un dels problemes més greus de la Conca és el despoblament, i creiem que un cicle d'aquest tipus pot ajudar a revertir aquesta situació". Des de la Cambra de Comerç de Reus, el seu president Jordi Just, ha destacat que "esperem que aquest nou cicle sigui un punt d'inflexió per crear professionals referents en aquesta matèria que tant ens interessa".

Audios de la notícia

  • Carme Ferrer, conseller comarcal de sostenibilitat
  • Ferrer explica les sortides professionals del cicle
  • Imma Hueso, directora de l'Institut Martí l'Humà
  • Magí Trullols, president del Consell Comarcal de la Conca
  • Jordi Just, president Cambra de Comerç de Reus
  • Santi Porta, conseller comarcal de promoció econòmica