Notícia

La Conca treballa per consensuar una posició comuna davant la instal·lació de parcs d'energia eòlica i fotovoltaica

L'alcalde de Montblanc critica la voracitat de les empreses que han vingut el territori

Redacció // Josep Ardila

Cedida

La Conca de Barberà treballa per consensuar una posició comuna sobre la instal·lació de nous parcs d'energia eòlica i fotovoltaica a la comarca. Així ho va acordar aquest dilluns el Consell d'Alcaldes, que per primera vegada es va reunir de manera telemàtica.

Aquest acord es va prendre després de debatre un informe de la Generalitat on es presenta l’interès que tenen diferents empreses per instal·lar cinc nous parcs eòlics a la comarca. Els alcaldes van manifestar a la reunió interessos contraposats, motiu pel qual es va acordar reunir-se properament per mirar de trobar punts de coincidència entre tots els ajuntaments de la Conca que permeti consensuar una posició comuna.

Alguns dels alcaldes van manifestar en el decurs de la reunió que en aquests moments, malgrat la situació de pandèmia que estem vivint, les empreses del sector estaven pressionant l’administració per posar en marxa nous parcs energètics.

També alguns d’aquests alcaldes van expressar la seva oposició frontal a la instal·lació de parcs als seus municipis. En una entrevista a Ràdio Montblanc, la consellera comarcal de paisatge i responsable de l'Agència Comarcal de l'Energia, Carme Ferrer, ha explicat que "hem de treballar per trobar una posició comuna. No volem que instal·lin res al nostre territori sense el consens del territori". Assegura que l'Agència de l'Energia de la Conca liderarà els treballs per consensuar una posició comuna. L'objectiu és que els parcs repercuteixin de manera positiva en la comarca.

A sobre de la taula hi ha la instal·lació a la comarca de fins a 10 parc eòlics, situats sobretot a la zona de la Baixa Segarra, i també un parc d'energia fotovoltaica a Sarral.

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha rebut la notificació de la Ponència d’energies renovables de la Generalitat en la que sol·licita que facin aportacions en relació als nous projectes de parcs eòlics: parc eòlic Plans d’Almenara, parc eòlic Pla Seré, parc eòlic Pla de Codony, parc eòlic Puig de Gaigs i parc eòlic Plans de Dèbol.

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va ser un dels alcaldes que va demanar consens durant el consell d'alcaldes de la comarca. Andreu ha criticat "l'especulació" amb la que han vingut al territori les empreses que volen instal·lar els parcs eòlics.

"Si les empreses continuen fent les coses així, si venen amb aquesta voracitat, a Montblanc els direm que no, i crec que en general a la Conca tampoc". Assegura que "passa per davant de tot això cuidar el patrimoni natural i cultural i la viticultura i l'enologia. Si fem alguna cosa ho haurem de fer d'acord amb la carta del paisatge i el vistiplau del territori". Assegura que "si s'implanten amb la voracitat amb la que han vingut serà desastrós pel territori".

Audios de la notícia

  • Carme Ferrer, consellera comarcal de paisatge de la Conca
  • Josep Andreu, alcalde de Montblanc