Notícia

Es crea una guia amb productors de proximitat de la Conca de Barberà

Amb el títol 'Menú Conca de Barberà, menja proximitat', el projecte busca potenciar que la ciutadania consumeixi producte local

Redacció // Redacció

Cedida

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb el projecte Gustum, en coordinació amb l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura i l’Organisme Autònom de Promoció Econòmica de la Conca de Barberà, han elaborat un document de referència que aplega els productors de proximitat més destacats de la comarca.

La iniciativa s’inscriu dins de les accions que el projecte Gustum està implementant a la zona d’actuació del Consorci en suport a aquests productors per intentar potenciar la seva visibilitat i que això derivi en una millora dels seus ingressos a curt termini. La situació que resulta de la crisi per la pandèmia del COVID19 ha demostrat la necessitat d’apostar per unes produccions i uns productes que demostrin la seva implicació amb el territori més proper. Val a dir que un dels impactes negatius d’aquesta crisi ha estat el brusc tancament de vies de distribució que aquests petits productors ja tenien treballades cap a la restauració, amb una forta repercussió en els seus ingressos directes.

La guia inclou una classificació dels productors per segments de productes, amb la informació del seu telèfon i correu electrònic, de forma que es fa un contacte directe amb aquest per aclarir quina és la comanda mínim o quin és el seu àmbit de distribució.

Entre aquests productors, hi ha els que han manifestat que realitzen venda de proximitat a la declaració anual que han de fer els titulars d’explotacions a l’Oficina comarcal, els membres de la cooperativa de productors Fet a la Conca, i les diferents cooperatives agràries que tenen agrobotiga.

La GustumRecepta, un altre projecte per fomentar el consum local
El projecte de cooperació Gustum, coordinat per l’Associació Leader de Ponent i impulsat conjuntament pels altres Grups d‘Acció Local de Catalunya, presenta 'La GustumRecepta', una sèrie de vídeo receptes amb xefs del territori i productes locals.

La proposta sorgeix després de l'impacte econòmic que pateix el sector de la restauració, el turisme i el petit comerç per la crisi de la Covid-19. I en aquests moments de confinament, la cuina s'ha convertit en una de les activitats més populars per a fer durant aquests mesos.

Amb 'La GustumRecepta' es vol donar a conèixer i visualitzar els productors i elaboradors de proximitat a través de receptes fàcils i ràpides per fer a casa. Els plats que cuinaran diferents xefs del territori, s'elaboraran amb productes locals que es podran comprar amb una cistella pensada per a l'elaboració de cada recepta.

Amb aquesta iniciativa volem donar suport a un sector que s'ha vist greument afectat per l'impacte de la pandèmia com ho és el de la restauració i visibilitzar, una vegada més, la tasca incansable de les productores i elaboradores del territori, que dia a dia treballen perquè la gent pugui continuar alimentant-se i aposti pel producte de proximitat i que amb aquesta crisi han hagut de reinventar-se.

La primera vídeorecepta, que es podrà visualitzar aquest dimecres pel canal de Youtube del projecte Gustum, serà una Coca de botifarra negra i vinagreta de mel amb safrà, que elaboraran els cuiners Rosa Terés i Joan Marco, del restaurant Cal Menut de Belianes. Els productes que s’utilitzaran per a l’elaboració del plat seran dels productors Ca la Cova, Aromis de la Conca, Formatges Sant Gil d'Albió, Cooperativa d'Arbeca i l'Olivera Cooperativa.

Un altre dels objectius d’aquesta iniciativa és donar suport a entitats i/o associacions de productors del territori i és per això que, en aquesta primera vídeo recepta s’ha comptat amb la col·laboració de Fet a la Conca; una cooperativa de productores i elaboradores de la Conca de Barberà que comercialitzen els seus productes sota aquest segell.

Els lots tindran un preu de 38,5 euros i es podran comprar a la botiga online de Fet a la Conca, tot i que no només hi haurà productes de la seva marca sinó que també s’han mostrat predisposats a col·laborar amb elaboradors d’altres zones i distribuir els seus productes de manera conjunta.

Seran els membres de la mateixa cooperativa els que també prepararan i distribuiran les cistelles. Els enviaments d’aquests lots es limitaran a les comarques de l’Urgell, les Garrigues i la Conca de Barberà per qüestions logístiques i es podran adquirir fins el dia 4 de juny.