Notícia

El Centre d'Estudis de la Conca de Barberà celebra 40 anys de la seva fundació

L'entitat, de caràcter no lucratiu, presentarà aquest dissabte el número 36 de l'Aplec de treballs, dedicat a l'efemèride

Redacció // Montse Plana

El Centre d'Estudis de la Conca de Barberà presentarà l'Aplec de Treballs 36 aquest dissabte, 10 de novembre, a les set de la tarda al Museu Comarcal.

Montse Plana

El Centre d'Estudis de la Conca de Barberà està d'aniversari. L'entitat, de caràcter no lucratiu, compleix enguany 40 anys treballant per la divulgació dels coneixements i les investigacions del camp de les ciències socials i naturals relacionades amb la comarca. Aquest dissabte, 10 de novembre, es presentarà una de les publicacions de l'entitat, l'Aplec de Treballs 36, i aquest acte servirà per celebrar el 40è aniversari del Centre. La presentació es farà a les 19 hores, a la sala d'actes del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, la seu de l'entitat.

El president del Centre d'Estudis de la Conca de Barberà, Josep Maria Grau, destaca que és una “joia” celebrar l'aniversari de l'entitat, que es va posar en marxa l'any 1948. Tal com afegeix Grau, 40 “són molts anys de treball” i diu que aquest llarg recorregut és gràcies a la complicitat de moltes persones. I és que es tracta d'un “projecte col·lectiu”, remarca el president de l'entitat.

Josep Maria Grau recorda que l'objectiu inicial del Centre era potenciar la cultura en un doble vessant: humanitats i ciències naturals, i, sobretot, fer una revista. “La Conca, no disposava en aquells moments d'una revista científica, és a dir, amb continguts de qualitat, i la idea era fer una publicació periòdica”, diu el president.

Actualment, tot aquest conixement el divulga a través de dues publicacions de caràcter anual: Aplecs de Treballs, que s'edita tant en format paper com digital; i la revista Podall, únicament digital. Totes dues es poden consultar al portal web de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO). Tal com recorda Grau, les dues revistes tenen accés gratuït un any després de la seva publicació. Pel que fa a Aplecs de Treballs, la seva edició de paper es fa arribar als subscriptors i, a més, es pot adquirir a llibreries de Montblanc. Un any més tard, s'obra a tothom a través de RACO.

Pel que fa al número 36 d'Aplecs de Treballs, que es podrà adquirir un cop sigui presentat aquest dissabte, està centrat en el quarantè aniversari de l'entitat, amb una desena d'articles que parlen sobre aquests 40 anys i el paper que ha tingut el Centre d'Estudis al llarg d'aquest temps. A més, en aquest número també es fa un homenatge a la Coral Flor de Lis de Montblanc, que el 2017 va celebrar el seu 25è aniversari de la seva fundació; i al medievalista montblanquí Jaume Felip Sánchez, per la seva important trajectòria de treball i recerca de l'època medieval de Montblanc i de la Conca.

El Centre d'Estudis de la Conca de Barberà compta, actualment, amb prop de 200 subscriptors. Tal com destaca Josep Maria Grau, l'entitat se sustenta “gràcies al micromecenatge, amb el suport dels subscriptors”, i també agraeix la implicació de les institucions.

Audios de la notícia

  • Grau destaca els 40 anys de l'entitat
  • Grau explica l'objectiu del Centre d'Estudis